Wat zijn IP adressen?

Thuis heeft u een intern netwerk die apparaten met elkaar en met de router verbindt. Vanaf uw laptop, pc of gameconsole maakt u verbinding naar de router. De router/ het modem verzorgt de verbinding met de buitenwereld. Die verbinding gebeurt via uw publieke IP adres. Zonder dat adres kunt u het internet niet op.

IP versie 4

Ieder internetadres heeft een eigen getallenreeks. Bedenk eens hoeveel internet gebruikt wordt, dan is het niet moeilijk voor te stellen dat er miljarden adressen nodig zijn. En dat klopt ook: men bedacht in het verleden dat 4,3 miljard (4.294.967.296) nieuwe cijfercombinaties voor internetadressen wel voldoende zouden zijn. Dit was de ‘geboorte’ van versie 4!… IPv4.

Al in 1998 werd duidelijk dat zelfs die 4,3 miljard op termijn niet voldoende zou zijn. Anno 2020 is het maximale aantal cijfercombinaties bereikt!

IP versie 6

In 1998 startte men met de ontwikkeling van een nieuwe serie, IPv6, met 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000. 000.000 cijfercombinaties. Dit verloopt echter heel traag en het zal nog heel lang duren voordat deze het internet overgenomen heeft.

Versie 4 is buitengewoon stabiel en IPv6 wordt pas een succes als iedereen, over de hele wereld is overgestapt naar IPv6. Gezien de traagheid waarmee dit verloopt, zal dit nog lang gaan duren. Wij verwachten dat IPv6 in ieder geval de komende 5 jaar zeker niet de norm zal worden.

ip4-vs-ipv6

Wilt u meer weten over investeren in IP adressen? Meldt u vrijblijvend aan voor de presentatie.

Waarom is ipv4 hard nodig?

Internetserviceproviders hebben geen reden om echt over te stappen, omdat hun netwerken stabiel zijn. Men hergebruikt vrijgekomen adressen. Daarnaast zijn er pas echt voordelen als ook het allerlaatste netwerk – wereldwijd – over is op versie 6. 

SIDN, de uitgever en registrar van .nl domeinen, schreef in december nog over de ontwikkeling van de IPv4 markt. Hun conclusie is dat IPv4 de komende jaren nog zeker de norm zal zijn, maar dat over een jaar of 10 mogelijk een afname van de groei te verwachten is. 

Dit bevestigt onze verwachting dat IPv4 in ieder geval de komende 5 jaar (de investeringsperiode) nog de norm zal blijven.

Grote bedrijven kopen IPv4 adressen

Amazon betaalde in oktober 2020 108 miljoen dollar voor 4 miljoen ip-adressen van De Amateur Radio Digital Communications. bron: tweakers.net

Freedom Internet zet in op statische IPv4-adressen en dual-stack. IP6 only bleek geen haalbare kaart, verklaart de CEO van het bedrijf; er zijn teveel sites die niet via IPv6 te bereiken zijn. bron: sidn

ip-adressen-nieuws