Wat is een IP-adres en hoe werkt het?

ip-adressen

Wanneer je met jouw computer, telefoon, tablet of een ander apparaat verbinding wilt maken met het internet is er een IP-adres nodig. Een IP-adres zorgt ervoor dat gegevens via het internet bij de juiste bestemming aankomen. Zonder een IP-adres kun je niet het internet op.

Wat zijn IP-adressen?

IP staat voor Internet Protocol. Dit is een techniek die gebruikt wordt om verschillende apparaten in een netwerk met elkaar te laten communiceren. Met een IP-adres kunnen bijvoorbeeld smartphones, tablets, printers, routers en andere apparaten elkaar vinden. Het is een soort online postadres voor apparaten die gebruik maken van het internet. Dit maakt IP-adressen ongelooflijk belangrijk. Zonder IP-adressen heb je namelijk geen toegang tot het internet.

ip-adressen-publiek-lokaal

Hoe werken IP-adressen?

Het internet werkt op basis van internet protocollen (IP). Dit zijn regels die bepalen hoe informatie wordt overgedragen tussen verschillende apparaten.

Elk apparaat dat gebruik maakt van het internet krijgt een uniek IP-adres toegewezen. Een IP-adres begint met het identificatienummer van een netwerk op het internet en eindigt met de identificatie van een apparaat binnen het netwerk. Dit maakt het mogelijk om online te communiceren.

Om je een voorbeeld te geven: je pakt jouw smartphone en typt in Google “wat is mijn IP adres”. Wanneer je dit doet, stuurt jouw browser een verzoek naar Google.com. Dit verzoek is gekoppeld aan het IP-adres van jouw smartphone. Google gebruikt vervolgens dit IP-adres om het resultaat terug naar jouw telefoon te sturen. Dit zou zonder IP-adressen niet mogelijk zijn.

IPv4 en IPv6

Er zijn tegenwoordig twee IP-adressen: IPv4 adressen en IPv6 adressen. IPv4 wordt het meest gebruikt. Een IPv4 adres bestaat uit 4 getallen die onderscheiden worden door een punt (.). Elk getal is kleiner dan 256. Het laatste IPv4 adres is 255.255.255.255. Dit betekend dat er 4,3 miljard (4.294.967.296) cijfercombinaties mogelijk zijn.

Internet Protocol versie 6 is ontwikkeld omdat er schaarste aan IPv4 adressen is. IPv6-adressen bestaan uit 128 bits, ofwel 16 bytes. Dit betekent dat er 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 cijfercombinaties mogelijk zijn.

ip4-vs-ipv6

Hoewel men al in 1998 is gestart met het ontwikkelen van IPv6, blijft IPv4 voorlopig nog de norm. IPv6 is nog niet volwassen genoeg en kan in veel gevallen niet zonder IPv4.

Vind je dit bericht interessant? Delen mag!

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Inschrijven nieuwsbrief

Recente berichten